Alles foto’s: Google foto’s

Op 30 januari was het zover, de screenings op The Dutch zouden vandaag gaan plaatsvinden. Met een druk schema voor de boeg die meer dan een halve dag zou duren ging ik richting de The Dutch. Daar ben ik zeer hartelijk ontvangen door de dames (Mandy & Esther) van de communicatie afdeling van de the Dutch die mij daarna ook nog verraste met een zeer fraaie polo met daarop The Dutch Academy.

Al snel werd ik in het diepe gegooid en mocht beginnen met de Putting screening samen met Raymond Scheffer, een man met passie en een visie voor het putten die een indrukwekkende werkplek heeft gecreëerd om golfers inzicht te geven in het putten. Na een paar inzicht testjes kwam al snel de cijfertjes uit de test rollen. In eerste instantie had ik niet echt een idee wat deze allemaal betekende maar na het doorlopen van de gegevens samen met Raymond werdt al snel veel duidelijk en begon ik ook de snappen wat ik deed.

Het leuke van deze screening was dat ik niet alleen meekreeg wat ik fout doe maar juist ook wat ik goed doe en dat geeft een goed inzicht hoe ik nu sta te putten. Zo trek ik mij putter iets weg naar boven en kom helemaal square op de bal, alleen de lijn van boven doortrekkend zorgt voor een kleine slice, doordat ik die weer corrigeer komt het wel goed alleen is het niet ideaal en valt hier meer controle over te krijgen. Verder was de snelheid juist best in orde.

Ook bekeek Raymond mijn materiaal en was te spreken over de putter die ik nu gebruik, taylormade spider tour platinum alleen zou een Toe Hang putter mij beter uitkomen dan de Face Balanced putter die ik nu gebruik.

Na de putter screening was het tijd om mijn afstanden en materiaal te bekijken bij Thomas van SGGT Europe. Dit betekende van alle clubs 5 ballen slaan en dan bekijken wat de afstanden zijn, vlucht hoogte en of daar extreme getallen in voorkomen.

Aangezien ik de gehele dag spannend vond en ik mijn wedges nooit Full swing sla waren de wedges en korte ijzers nou niet mijn beste slagen die ook heb gemaakt. Maar na ook mijn langere ijzers en woods kon Thomas wel goed zien wat mijn slag type is en gaf nog een tip mee om meer smashfactor te creëren. Hierin zag je soms gelijk verschil van 15-20 meter meer per club. Is toch redelijk 😉

Na alle clubs te hebben geslagen bekeken we alle cijfers en gaf hij mij nog wat advies over mijn materiaal welke gelukkig in orde is dus mijn materiaal kan ik niet meer de schuld geven. Echter zou een iets stijvere iron-shafts wel bij mij passen maar is niet noodzakelijk.

Na een korte pauze waar ik weer door de dames van de communicatie afdeling in de watten werd gelegd doormiddel van een goede lunch was het tijd voor de swing analyse door David van den Dungen. Hij is niet alleen mijn swing coach maar ook mij accountmanager voor het hele traject en bij vragen kan ik dan bij hem terecht.

Vooraf liep hij nog even door een vragenlijst heen waarin hij diverse zaken vroeg over mijn golfspel zoals: hoe vaak speel ik, wat zijn mijn scores en wat is mijn doel. Dat laatste is best lastig, als kind zeg je ik wil grofgolfer worden. Als 37 jarige man wil je gewoon het beste uit jezelf halen alleen vaak met een doel bereik je dat, maar ik kon dat slecht uitdrukken in woorden. Maar goed ik ga dit jaar voor het eerst competitie spelen dus laten we dat als doel stellen.

Na dat ik vervolgens uit diverse hoeken ben gefilmd tijdens mijn swing hebben mijn swing geanalyseerd. David stelde al snel vast dat ik te weinig gebruik maak van mijn heupen en teveel met mijn armen swing. Dit is dan ook iets wat we gaan aanpakken om zo meer uit m’n swing te halen. Hiervoor gaf hij mij een oefening mee, door op op mn rechterbeen te leunen en mijn linker been uit te schakelen, hierdoor ga je automatisch je heup gebruiken. Dit is dus iets wat ik nu kan oefenen op de driving range.

Ok als laatste van de dag misschien wel de screening waar ik het meest tegen op zag. De fysieke test, ik weet dat ik niet fit ben en dat vind ik al lastig om mee om te gaan, maar als z’n test op je pad komt wordt je vaak met je neus op de feiten gedrukt. De test werdt gedaan door Linda Gruber, fysiotherapeute en fysieke coach op the Dutch.

Ook zij nam mijn verleden en heden met mij door of ik pijntjes heb of dat ik beperkingen heb. Nu loop ik na mijn duursport verleden rond met veel kniepijn en ben hiervoor op in het ziekenhuis geweest. Zij konden echter niets vaststellen. Dit beïnvloed mijn golfspel wel degelijk zeker later in een ronde. Linda heeft mij knie ook nog even bestudeerd en samen gaan we de komende tijd kijken of we deze doormiddel van oefeningen en een steunzool kunnen verbeteren.

Ik vervolg met David kwam ook naar voren dat er nog veel te winnen valt in mij heuprotatie. Dus ook hier gaan we mee aan de slag. Doormiddel van 3x per week diverse oefeningen te doen van het TPI programma van Titleist. Deze oefeningen zijn niet direct krachtige gym oefeningen maar meer rekken, strekken en soms met een beetje weerstand.

Dus terugkijkt op deze dag kan het confronterend zijn, maar vooral ook nuttig. Verbetering begint bij inzicht in je huidige spel en vorm. Weten waarom je nu dingen doet zoals je ze nu doet tegenover de pure wetenschap die het golf spel is.

Het was een topdag met misschien wel de meest aardige en begripvolle mensen uit de golfwereld. Mensen met kennis en passie voor hun vak en die het willen overbrengen aan elke golfer in Nederland niet alleen voor leden van de baan, maar naar mensen die leergierig zijn en openstaan voor veranderingen in hun huidige golf gewoontes.

Bedankt iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Edwin Vermaas

Author Edwin Vermaas

Mijn Verhaal

More posts by Edwin Vermaas