Voordat ik ga beginnen bij The Dutch Academy is het misschien handig om te weten hoe het er nu voor staat. Met HCP 16.7 op het moment ben ik erg tevreden maar zit nog genoeg ruimte voor verbetering in. In deze post vindt je een overzicht van mijn huidige spel wat tevens een zelfreflectie is voor mijn spel.

De meeste teaching pro’s die mij zien zeggen dat ik met balgevoel speel en te weinig nog met techniek. Nu is de vraag gaat de techniek mij helpen of staat het me in de weg.

Algemeen

Het laatste halfjaar is in twee delen te splitsen waarbij het eerst erg goed ging en voelde alles erg gemakkelijk en de laatste maanden niet echt ideaal. De laatste tijd sta ik met heel veel spanning boven de bal en ik weet niet zo goed waarom, het lijkt wel of dat ik van mijzelf geen fouten mag maken. Dit zorgt ervoor dat m’n spel langzaam is geworden en wisselvalliger dan ooit.

Zoals zoveel amateur golfers zijn mijn fouten, een driver die niet loopt, mislukte wood slagen die alle kanten op gaan. Simpele ijzers van 100-120 meter die de grond in gaan. Mislukte chips die of veels te kort zijn of over de green heen schieten. Dan hebben we nog het putten, scoren scoren scoren… daar draait het om op de green, maar vergeet vaak om kansen af te maken, maar laten we alles even iets van dichterbij bekijken.

Ik heb een aantal video’s opgenomen en twijfelde of dat ik deze moest delen aangezien ik een niet z’n goede dag had tijdens het opnemen. Maar ik dacht misschien is dat alleen maar beter om een eerlijker beeld te geven van hoe ik er nu voor sta.

Update 2 januari 2019: Naar aanleiding van bovenstaande video heb ik veel reacties gehad o.a. draai uit de heupen en niet met je armen en knieën en houdt de handen voor de bal bij impact. De heeft me in de afgelopen dagen flink geholpen en de angst boven de bal nam daardoor ook af. To be continued…

Driver

PRO: Afstand is ok, wat helpt voor een goede approach
CON: Te hoge balvlucht, geen rol en angst boven de bal

Eigenlijk vanaf het begin af aan kon ik al redelijk met een driver slaan. Wel ben ik al twee keer van driver gewisseld. Van 915 D3 10.5 Regular naar 915 D2 8.5 Regular naar 917 D3 10.5 Stiff. Sinds dat ik naar stiff ben gegaan, gaan de ballen rechter dan ooit en kan ik de bal goed plaatsen. Maar je ziet ik ben erg aan het zoeken, dit omdat mijn balvlucht erg hoog is. Zo denk ik dat ik mijn gemiddelde drives van 190-200 meter wel kan ophalen naar 220 meter. Wel heb ik sinds 2 maanden angst boven de bal bij het afslaan, dit zorgt er voor dat m’n driver spel wisselvallig is geworden, geen idee waarom dit is. Als ik drives mis gaan ze vaak strak naar links. De slices blijven vaak nog wel speelbaar.

Hieronder twee slow-mo’s van oktober 2018 en december 2018.

Woods

PRO: Heeft me vaak gered in vreemde situaties
CON: Vaak te snelle swing om veel afstand te willen creëren.

De 3 Wood heeft mij vaak gered en moet zeggen die gaan best wel goed, met een enkele slice daargelaten en ook sla ik soms nog wel eens er mee in de grond. Ik heb gemerkt hoe rustiger je er mee slaat hoe beter. Met afstanden tussen de 160-190 meter ben ik tevreden. De wisselvalligheid van de H3 zorgt ervoor dat ik die de laatste tijd niet heel veel gebruik. Trek slagen vaak om naar links. Precisie is ook verdwenen met de hybride. Voor reddingsslagen zijn beide clubs prima te gebruiken en dat gaat prima.

Misschien moet ik ook wat vaker afslaan met de Houten 3 maar dat doe ik eigenlijk nooit.

IJzers

PRO: Afstanden redelijk onder controle
CON: Regelmatig “misslagen”o.a. shanks ijzer 8 en ijzer 4 in de grond

Over het algemeen gaan de ijzers redelijk goed. Ik kan afstanden goed inschatten en hier een daar een fade en draw produceren als het moet lukt ook. Mijn balvlucht is over het algemeen erg hoog. Bij weinig wind of wind mee heb ik hier heel veel profijt van. Zeker als het een slag naar de green betreft. Echter als het wind tegen is wordt ik vaak afgestraft met kortere afstanden en ballen die door de wind worden gepakt.

Als kanttekening heb ik nog wel zo hier en daar misslagen zoals in de grond of een shank, voornamelijk met de ijzer 8 en de 4 is zo wisselvallig als het weer.

Shortgame

PRO: Lob Wedge goed onder controle
CON: Pitch?, Chip? Alles op gevoel want niet altijd effectief is

Over het korte spel ben ik eigenlijk best wel tevreden als ik kijk naar mijn golfvrienden. Alles vanaf 75 meter tot de pin kan ik altijd wel goed inschatten en met m’n wedges voel ik mij best prettig. Echter is het wel zo dat ik eigenlijk technisch niet nadenk over wat ik doe. Ik speel heel veel op gevoel en dit levert regelmatig briljante slagen op maar af toen ook echt flaters eerste klas. Zoals dik in de grond of de bal toppen. Ook let ik niet echt op of ik moet chippen of pitchen, alles gaat echt op gevoel. De 60 graden wedge is mijn vriend ik kan er goed mee overweg maar is ook zeker mijn vijand. Ik denk dat ik deze te vaak pak.

Recentelijk nog iets over balvluchten geleerd via youtube en dat heeft me ook al veel geholpen.

Putting

PRO: Afstandscontrole en lijn lezen zijn ok
CON: Schort aan techniek en killer instinct bij 2-3 meter putts

Ik weet van mijzelf dat het putten niet echt goed is, ook hier gaat alles op balgevoel en dat helpt wel maar merk dat ik nu op m’n limiet zit. Het schort aan techniek en merk ook dat ik mijn houding ongemakkelijk is misschien soms zelf een beetje pijnlijk in de onderrug, dit resulteert in een snelle putt om er maar van af te zijn. Ik gebruik nu een 35″ putter en had het gevoel dat alles naar links trok, recentelijk gaf iemand mij de tip om toch een inch korter te gaan naar 34″ (of voor nu even een kortere grip) ik moet zeggen ondanks dat mn houding nog steeds niet ideaal voelt, heb ik wel het gevoel meer controle over mn stroke te hebben. Maar Ik denk toch dat ik een goede routine hierin moet vinden om echt beter te worden.

Edwin Vermaas

Author Edwin Vermaas

Mijn Verhaal

More posts by Edwin Vermaas