Voordat ik met golf in aanraking kwam deed ik veel aan duursport, voornamelijk wielrennen, af en toe een hardloopevent en met trots heb ik een aantal triathlons voltooid. Helaas door omstandigheden en weinig motivatie is dit een beetje op de achtergrond geraakt. Mijn buurvrouw van destijds speelde graag golf en nodige mij een keer uit om mee te gaan naar een golfclinic dit omdat ik o.a. graag buiten actief bezig ben.

Dit was bij Schinkelshoek in Vlaardingen. Deze golfbaan is net even wat anders dan anderen. Deze baan is korter en ze gebruiken een bal die lichter is dan een normale bal waardoor je kunt golfen op een kleinere ruimte en 18 holes kan lopen in 2 uur tijd. Na de clinic was ik al direct verkocht aan golf en wilde ik direct meer maar kwam tijdens mijn het oefenen er al snel achter dat ik liever met een normale bal wilde spelen, dus ben dat gaan doen. Dat gaf me toch meer het gevoel van echt golf. Maar het was een goed begin om de golfsport te leren kennen.

Een van de eerste slagen in mei 2016

Al snel begon ik bij mij in de regio Rotterdam te kijken naar andere mogelijkheden om te golfen zoals bij Seve, Hooge Rotterdamse, Rijnmond golf waar ik veel heb geleerd en na de diverse clubs te hebben bezocht kwam ik bij Delfland uit in Schipluiden. Hier voelde ik me prettig en heb daar veel uren in mn eentje geoefend en volgde zo af en toe eens wat workshops die daar worden gegeven. 

Oefenen bij Seve in Rotterdam…precies onder de plek van Joost Luiten…

Ondertussen had ik ook de stoute schoenen aangetrokken en speelde af en toe een beginnerswedstrijd op Delfland of via wedstrijden van ANWB golf. Ik oefende zo veel en met een handicap van laag 40 en hoog 30 won ik ook regelmatig deze wedstrijden. Ik denk dat menig beginnende golfer kan beamen dat dit een goed gevoel geeft en smaakt naar meer. Dit was voor mij ook de periode dat ik na een beginde golfset van Wilson iets moois wou hebben om mee te gaan slaan.

Dit vond ik in mijn huidige golfset gefit bij de Jumbo golfwereld van Titleist AP1 plus de houten set 915 en wedges van Vokey. De hele Titleist familie compleet om het maar zo te zeggen. Deze set hielp mij preciezer te worden en met meer gevoel te spelen, de beginnersset die verder prima was ontgroeide ik te snel. De verhalen van en een gefitte golfset zijn echtwaar…

Na 8 Maanden golf was ik gezakt naar HCP 29 en merkte dat ik de duursport wel miste, ik heb dat voorjaar geprobeerd dat weer op te pakken en heb meer tijd op de fiets doorgebracht dan achter een golfbal. Later dat jaar heb ik de rollen omgedraaid en speelde ik meer. Regelmatig een wedstrijdje en dat was voor dat moment prima. Langzaam zakte mijn HCP naar 25. Ik merkte wel dat ik meer wou maar dat het spelen niet meer zo makkelijk ging als daarvoor. Chips gingen de grond in, Drives hadden opeens ongecontroleerde slices, ijzers waren nooit op maat en was al blij als de bal goed weg kwam.

de 12e op de Efteling

Dit alles frustreerde mij nogal en dacht zelfs dat golf toch niet echt iets voor mij was. Die winter speelde ik mijn slechtste ronde ooit met 125 slagen (HCP 25) op de Efteling was ik niet echt gelukkig. Ik besloot om toch maar eens echt les te gaan nemen want tot nu toe deed ik alles via YouTube en oefende ik zelf en heb duizenden ballen weggeslagen, of dit achteraf verstandig is betwijfel ik.

Na 3 minuten les sloeg ik al beter dan ooit

Dus eigenlijk na ruim 1,5 jaar nam ik serieus les. Ik had mijn les geboekt bij de Head Pro van Delfland Helen Reid. Na dat ze mijn swing zag zei ze twee dingen. “Zet je blad iets rechterop de grond en de take away mag een stuk rustiger”. Ik sloeg daarna beter dan ooit en we waren nog maar 3 minuten in de eerste les. Dit gaf mij direct weer de lol terug in golf en hebben in de overige winterlessen alles bijgeslepen zodat ik dat voorjaar weer met plezier ging spelen.

Ik ontmoete dat voorjaar een aantal mensen waar ik het goed mee kon vinden we speelden dan ook regelmatig samen rondes. Deze golfconnecties hadden allemaal een HCP van rond de 20-25 en dat gaf me ook het gevoel dat we elkaar beter maakte zonder druk. De dubbelbogeys werden bogey’s/par en mijn handicap zakte weer na een lastige periode waar ik lang bleef hangen rond HCP 25. Bij mijn thuisclub Delfland kwam ik weer in de prijzen terecht en won de zomeravondcup ik speelde op mn best, ik was vaak ontspannen en vind het ook leuk om met allerlei niveau’s te spelen. Ik was serieus met golf bezig maar kwam ook voor mn plezier en dat maakte dat ik met stappen vooruit ging.

Met Lex op The Dutch

Zomer 2018 zag ik dat de magische HCP grens van 18 wel zou gaan lukken en na een aantal zeer goede rondes van 87, 88 en 89 slagen zakte m’n handicap naar 18 en ik kwam nog steeds in de prijzen wat mij de hoop gaf dat ik dit toch echt mijn handicap is. Het golfseizoen 2018 sluit ik af met 16,7 HCP, maar heb gevoel dat ik heel hard moet werken om dit het komende jaar te behouden of te verbeteren. Ondanks dat een van mijn laatste rondes op het Rijk van Nijmegen met 89 slagen voldoende was om 16,7 te bevestigen.

Doordat ik duursport links heb laten liggen is mijn fysieke toestand erg verslechtend ben aanzienlijk aangekomen en de conditie is verre van ideaal. De laatste weken ben ik hier wel mee aan de slag gegaan maar er is nog een lange weg te gaan. Later meer over fitheid en golf.

Voor het golfjaar 2019 heb ik meerdere doelen, één daarvan is dat ik voor het eerste competitiegolf ga spelen voor ANWB Heren 5, dit alles is nieuw voor mij en ben benieuwd wat dit avontuur mij gaar brengen. Daarnaast wil ik bevestigen dat ik mijn huidige HCP waard ben en natuurlijk zo ver mogelijk bijslijpen om dit naar beneden te krijgen, misschien wel richting single HCP? We gaan het zien en ben in ieder geval zeer gemotiveerd om het komende half jaar als een Golf “pro” te gaan leven en oefenen zeker met de kans die mij nu wordt geboden.

Edwin Vermaas

Author Edwin Vermaas

Mijn Verhaal

More posts by Edwin Vermaas