Hole #3 – Golfen over de grens

Ten eerste wil ik jullie bedanken voor de leuke reacties die ik krijg op m’n blog. Leuk en motiverend om te horen! Ik merk zelfs een beetje spanning bij de hoofdrolspelers op The Dutch Academy of ik niet iets negatiefs schrijf over hun werk… Nou wees gerust, dan moet er wel iets heel geks gebeuren. In de volgende blog zal ik weer wat dieper ingaan op mijn voortgang, zeker na de goede les laatst samen met David van den Dungen.

Deze keer wil ik het even hebben over golfen over de grens. Dit naar aanleiding van mijn golftrip recent naar Frankrijk.

Als wielrenner heb ik echt veel plekken in binnen en buitenland gezien. Je bent vrij, je ontdekt je eigen wegen en je belandt soms op plekken waarvan je niet wist dat ze bestaan. Van te voren bepaalde ik bijna niet waar de reis naar toe ging en dat resulteerde in mooie, leuke en spannende momenten.

Al mijn buitenlandse golfavonturen hebben iets gemeen met het fietsen. Je komt op prachtige natuurlijke locaties. Toch is het bij golf behoorlijk anders.

Je moet banen van te voren boeken en kwa materiaal moet je afvragen neem ik m’n eigen spullen mee of kan ik clubs huren. Maar ook überhaupt naar welke baan ga je en of je er mag spelen. In Nederland weet je vaak wel hoe de baan is door dat bekende er over praten of je hebt eens wat gelezen op een willekeurige website of magazine. Maar hoe zit dat in het buitenland?

Ik golf 1 mei a.s. 3 jaar maar als ik het zo eens op een rijtje zet heb ik al aardig wat banen gehad in het binnen en buitenland. Wanner ik in het buitenland golf is dat omdat ik dat vaak combineer met mijn vakanties, alleen de afgelopen trip was specifiek een golfreis.

Zo heb ik bijv. familie in Zwitserland, dus pak ik nog eens een baantje mee op de reis er naar toe. Tijdens mijn verblijf in Zweden voor de triatlon in Stockholm heb ik een baantje gezocht daar in de buurt. In Schotland verbleven we bij vrieden/locals die lid waren van de plaatselijke golfclub en ons de baan hebben laten zien.

Het blijft wel een gok als je in het buitenland een baan moet uitzoeken maar ik gebruik zelf de site leadingcourses.com hierop geven mensen reviews over duizenden banen in diverse landen. Via mijn profiel houdt ik ook zelf al mijn golfbaan reviews bij.

Via de kaartweergave zie je duidelijk hoe ver een baan is van je verblijfslocatie en zo kan je een eerste selectie maken. Lees de reviews en bekijk de website van de club. Het wil nog wel eens gebeuren dat een baan misschien gesloten is voor green fee spelers of dat de informatie op leadingcourses niet helemaal correct meer is.

Taby GC Zweden

Als ik een club benaderde en mijn verhaal vertelde dat ik op vakantie was en dat ik graag wil komen golfen, moet ik zeggen dat de mensen vaak wel meedenkend zijn… Zo heeft de head pro in Zweden me helemaal wegwijs gemaakt daar op de club en mocht ik leenclubs van hem gebruiken. “Zet je aan het einde van ronde wel weer terug, ik moet er vandoor” zei hij nog. Dat heb ik natuurlijk gedaan z’n nette jongen ben ik dan ook wel weer 😉

Buna Vista Golf Sagogn – Laax Zwitserland

Zwitserland is al een duur land en golf is daar niet ineens goedkoper. Houdt hier rekening mee. Vaak werdt ik gekoppeld aan een local, wat ik zelf niet erg vind want diegene kan je toch meer over de baan vertellen en je leert de inwoners van het gebied een beetje kennen. Zwitsers zijn wel van de regels en etiquette in alles wat ze doen in het leven. Let hierop want wij Nederlanders kunnen nog wel eens hard overkomen.

Alcanada Mallorca – Spanje

In Spanje vond ik het allemaal wel wat zakelijker maar dat is ook wel logisch, toerisme is daar natuurlijk de drijvende motor van de economie en dat merk je ook op de golfbaan. De green fee prijs met buggy en huurset kan aardig oplopen. Al merkte ik dat als je een combi-afspraak met ze maakt of even via het hotel naar de mogelijkheden vraagt ik behoorlijk gunstiger uit was. Verder heb ik niet veel referenties in Spanje maar de baan Alcanada die ik heb gespeeld was wel van superieure kwaliteit en het uitzicht was fantastisch.

Om hier te spelen is het best prijzig maar al zoekende op internet werden er hier en daar wat green fee’s aangeboden voor veel aantrekkelijkere prijzen. Dus soms loont het zich om te kijken of er meer aanbieders van green fee’s zijn.

Schotland is natuurlijk de bakermat van Golf en ik moet zeggen het voelt ook als een soort van heilige grond als je daar speelt. Onze vrienden van daar vertelde dat de meeste mensen wel lid zijn van de lokale club. Het was vaak zo dat zaterdag is het Rugby en zondag golfen.

De head pro daar was nog met ons meegelopen en vertelde onderweg het hele verhaal van de baan en omgeving zoals de whisky stokerij om de hoek. Ook het weer was daar elke 10 minuten anders, gooi daar een paar diepe potbunkers bij en het feest is compleet. Voor mij een ervaring om nooit te vergeten.

Net over grens in Duitsland ben ik ook twee keer wezen spelen en eigenlijk beviel me dat wel. Want eigenlijk wat veel banen in het buitenland met elkaar gemeen hebben is…

Punt 1 het is er vele malen rustiger dan in Nederland, want hier doen we soms aan File-golf.

Punt 2 De banen in Nederland met een aantal uitzonderingen zijn toch vrij plat ga je al naar België of Duitsland pak je toch wat glooiingen mee. Dat maakt het spel soms heel anders.

18e op Hardelot The Dunes – Frankrijk

Maar goed mijn weekend in Frankrijk met ANWB GOLF. Vrijdag speelde ik na het zien van SecondballScratchPlayer zijn vlogs op Hardelot The Dunes course. Ik was direct verliefd op deze baan. De omgeving was prachtig en rustig, de baan lag er voor februari extreem goed bij. Het onderhoud was perfect en het weer kon niet beter. Alleen de stugge fransman bij de receptie zorgde er voor dat de glimlach ietsjes minder was.

Ik speelde lekker, zeker omdat ik echt de tijd nam en de tip van Phil Allen van twee dagen zorgde ervoor dat ik een zeer goed gevoel hd over m’n spel.

Vrijdag op zaterdag was ik niet zo lekker geworden dus die zaterdag op AA St Omer golf club ging het niet zo goed. Ook omdat de hoogte verschillen mij met mijn zwaar lijvige omvang toch wel parten ging spelen. De baan vond ik ook een beetje gemiddeld en modderig, maar het was fraai weer en het landschap maakte veel goed.

Wimereux golf course – Frankrijk

Zondag speelde we op Wimereux aan de kust een echte links baan. Het geluk was wel dat de wind zeer matig was en ook hier weer een bijzonder hoge temperatuur voor de tijd van het jaar. Ik voelde me prettig op deze baan en de slagen gingen weer een stuk beter een beetje zoals vrijdag.

Op 4-5 holes na, die niet zo best gingen heb ik voor mij doen zeer lekker gespeeld. De laatste negen dacht ik zelfs soms ‘goh wat een simpel spel is dit eigenlijk, ja soms een par maar bogey moet eigenlijk altijd wel’. Met 3 parren op de laatste 4 holes en 2 chips van een aardige afstand tegen de vlag aan kon ik wel stellen dat ik scherp was die dag.

Jammer dat het weekend golfen er op zat, had het zo nog een week volgehouden 😂 Maar al met al een goed weekend waar ik weer wat zelfvertrouwen uit m’n spel heb gehaald en extreem heb genoten van de omgeving, het weer en de banen. Hardelot krijgt van mij zeker nog een keer een bezoekje ook omdat ze nog een course hebben namelijk des Pins.

Wat zou mijn volgende buitenlandse avontuur op golfgebied zijn? 🤔